Business Joomla Templates by iPage Hosting Review

 

Concursul de ciclism montan Cozia MTB  Fiind traversată de DN 7 și Râul Olt, stațiunea Călimănești–Căciulata, cunoscuta mai ales pentru apele termale de o inestimabilă valoare, oferă și frumuseți pitorești ce îi măresc potențialul turistic. Ei bine, aceste locuri pe care le descoperim și le vizităm, unii dintre noi pe bicicletă, ne împresoară, iar bucuria ne-o dă poate, tocmai pedeapsă că într-un concurs de biciclete îți este foarte greu să întorci capul… Te consolezi doar la ideea că, ajuns într-un punct, vei fi nevoit să-ți tragi sufletul și cu ochii roată, vei reuși să cuprinzi frumusețea locurilor pe unde ai trecut. Pe biciclete, într-o voie bună, îmbrățișați de bucuria de a face cunoștință, sau de a ne revedea,  toți iubitorii de natură și mișcare sunt invitați pentru a patra oara să traverseze Oltul spre a cunoaște o altă parte din aripa lui stângă, într-o întrecere pe biciclete cu “START “și “FINISH”, sub falnicul munte Cozia.

Masivul Cozia se înalță pe stânga râului Olt, în dreptul stațiunii balneoclimaterice Călimănești și reprezintă o asociere de culmi aproape radiale ce se desprind din vârful Cozia (1668 m) alcătuind un masiv unitar, un monolit stâncos, în partea central-sudică a Carpaților Meridionali.

Masivul Cozia, cu vârful său de 1668 de metri, este cunoscut de mai bine de 50 de ani ca muntele liceenilor pentru testul majoratului, întrucât nu poți deveni "major" dacă nu ai urcat o dată pe aceste înălțimi. - Prof. Gheorghe Ploaie

Numele lui il purtam noi: COZIA

Concursul  de ciclism poarta numele lui: COZIA

Muntele Cozia trebuie respectat așa cum este el. Este ca o Vamă Veche, unul dintre ultimii munți virgini ai României, nu ne trebuie turismul cu manele și cu mici aici. Este muntele adolescenților și este o poveste care vine din trecut, o amintire a tinereții fiecăruia dintre noi. Nu trebuie să-l aducem în zona societății de consum, nu trebuie să-l batjocorim, trebuie respectat. Steagul dacic, dragonul, se spune că este inspirat chiar din forma aproape conică a acestui munte, dacii deci l-au respectat, este moștenirea lor spirituală pe care o avem de la ei. Așa trebuie să rămână", a declarat administratorul Parcului Național Cozia, Pavel Prundurel.

Cozia este muntele care se vede din orice direcție pe o rază de peste 50 de kilometri, se întinde pe arealul mai multor localități - stațiunea Călimănești și comunele Berislăvești, Sălătrucel și Perișani. Deține o bogată faună și floră, aici se întâlnesc ambele specii de vipere din România, scorpionul carpatic, mamifere mari, dar și castanul comestibil, gorunul care urcă până la altitudinea de 1.000 de metri, alături de toate speciile de foioase și conifere.

Pe relieful de stancărie dezvoltat pe gnaisul de Cozia se gasesc,numeroase specii de plante alpine, subalpine (lîna caprelor, firuţa, aninul de munte, afinul) şi termofile (mojdreanul, scumpia, rotoţelele Coziei, pesma) care se întalnesc într-un singur areal, precum şi numeroase plante endemice (trandafirul de Cozia, măceşul argeşean, pesma Coziei,) şi plante rare (garofiţa de munte, iedera albă, laleaua pestriţă, mixandrele de stancă). Valoarea de necontestat pe care această rezervaţie o acordă Coziei impune şi din partea drumeţilor respect şi ocrotit.

Asadar,toți iubitorii de natură și mișcare sunt invitați să traverseze Oltul spre a cunoaste un mic colt de rai…